Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ξηροί καρποί

         
nuts

         

Ερμηνεία:

Οι ξηροί καρποί είναι φρούτα που αποτελούνται από δύο μέρη: ένα μη βρώσιμο σκληρό κέλυφος και έναν βρώσιμο σπόρο. Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί ως μια ενεργειακά πυκνή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή τροφής. 

Γενικά, οι ξηροί καρποί αναγνωρίζονται ως καλή πηγή λίπους, φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά ευεργετικά μέρη οποιασδήποτε δίαιτας, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. 

Οι ξηροί καρποί είναι ι αναγνωρισμένοι για τον χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν και τη γνωστική λειτουργία.

Συνολικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής ή για παρατεταμένη περίοδο, σχετίζεται με θετικά αποτελέσματα όπως το μεγαλύτερο μήκος των τελομερών, ο μειωμένος κίνδυνος σαρκοπενίας και η καλύτερη γνωστική ικανότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Nuts. Mohammed SG, Qoronfleh MW.Adv Neurobiol. 2020;24:395-419. doi: 10.1007/978-3-030-30402-7_12.

Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. de Souza RGM, Schincaglia RM, Pimentel GD, Mota JF.Nutrients. 2017 Dec 2;9(12):1311. doi: 10.3390/nu9121311.

Nuts and Older Adults' Health: A Narrative Review.Tan SY, Tey SL, Brown R.Int J Environ Res Public Health. 2021 Feb 14;18(4):1848. doi: 10.3390/ijerph18041848.

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: